Artykuł sponsorowany

Idealny młynek do kawy: jak wybrać i dlaczego jest tak ważny

Idealny młynek do kawy: jak wybrać i dlaczego jest tak ważny

Bez dobrze zmielonych ziaren nawet najlepsze urządzenie do parzenia kawy nie zdziała cudów. Młynek do kawy to podstawowe wyposażenie każdego kawosza, który samodzielnie przygotowuje ten napój w domu. Wybór odpowiedniego sprzętu może wydać się trudny, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik po młynkach. Poznaj ich różne rodzaje oraz sprawdź, co je wyróżnia.

Jakie znaczenie ma wybór młynka do kawy?

Zastanawiasz się, czy młynek do kawy w ogóle jest Ci potrzebny? Tak, jeśli chcesz codziennie delektować się pysznym smakiem i aromatem swojej małej czarnej. Kupowanie kawy zmielonej ma swoich zwolenników, jednak zdecydowanie ogranicza metody przygotowania z niej napoju. Zazwyczaj nadaje się ona raczej do zalewania, co nie pozwala na oddaje w pełni jej wszystkich walorów smakowych i zapachowych.

Tymczasem świeżo palona kawa ziarnista, która dodatkowo została dopiero co zmielona w młynku, daje już wyraźną różnicę, zwłaszcza jeśli stosujesz alternatywne metody parzenia. Przygotowując napój w Chemexie, dripperze czy french pressie stopień zmielenia jest ważny ze względu na używane filtry oraz budowę zaparzaczy.

Musisz pamiętać, że stopień zmielenia ma bezpośredni wpływ na smak i aromat. Im drobniejsze ziarna, tym kawa jest bardziej wyrazistsza, z kolei grube mielenie wydobywa łagodniejsze i lekko kwaskowate smaki.

Rodzaje młynków do kawy

Przygotowując się do wyboru młynka do kawy, zastanów się, jakie są Twoje potrzeby odnośnie tego sprzętu. Czy chcesz kupić budżetowy model, a może jesteś w stanie wydać nieco więcej? Czy zależy Ci na cichej pracy czy nie jest to tak ważne? I w końcu, czy wolisz ręczne mielenie, czy preferujesz młynek elektryczny? Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje młynków. Przedstawiamy ich właściwości.

Młynek żarnowy

To klasyka wśród młynków. Ten rodzaj jest uwielbiany przez kawowych purystów. Zasada działania tego sprzętu oparta jest o pracę żaren, które mogą mieć kształt talerzyków lub stożków. Na skutek ich ruchu ziarna kawy są ścierane i rozkruszane. W ten sposób powstają kawałki o równej grubości. Dodatkowo uważa się, że taki sposób rozdrabniania lepiej wpływa wydzielanie się olejków kawowych oraz uzyskanie najlepszych walorów smakowych. Dużą zaletą młynków żarnowych jest nienagrzewanie się ziaren podczas mielenia, co przekłada się na właściwości napoju.

Młynek nożowy

W tego rodzaju młynku zastosowane są stalowe noże, które tną ziarna na drobne kawałki. Dla początkujących baristów taki rodzaj sprzętu w zupełności wystarczy, zwłaszcza, że ceny są tu porównywalnie niższe od młynków żarnowych. Zaletą jest tu również trwałość noży tnących oraz większa odporność na uszkodzenia. Nie wszyscy kawosze doceniają jednak modele nożowe, ze względu na większe ryzyko przegrzania ziaren oraz małą regulację grubości mielenia.

Idealnie zmielona kawa to gwarancja najlepszych doznań smakowych

Istnieje wiele metod parzenia kawy, a każda z nich wymaga odpowiedniego zmielenia ziaren. Od tego zależy efekt, jaki chcemy uzyskać, delektując się tym aromatycznym napojem. Wybierz sprzęt, który zrobi z Ciebie baristę w domowych warunkach. Młynki do kawy żarnowe oraz nożowe znajdują się w ofercie Cafe Panamera.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.